Dr. Cihan Taştan

Moleküler Biyolog

Cihan Taştan, 2011’de ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünden ‘Yüksek Şeref’ öğrencisi olarak mezun oldu. Aynı yıl, New York Üniversitesi’nde Mikrobiyoloji-İmmunobiyoloji alanlarında
Doktora çalışması yapmak üzere tam burslu olarak hak kazandı. Özellikle insan bağışıklık sistemi hücreleri ve vücudumuzda bulunan bakteri türleri arasındaki ilişkiler üzerinde Doktora tez çalışmasını Eylül 2017’de tamamlayarak Ph.D. (Doktora) ünvanını aldı. 2015 Ocak ayında The Jackson Laboratory-Genomic Medicine Enstitüsünde Pre-Doctoral Associate ünvanıyla araştırmalarına devam etti. Ve insan bağışıklık sistemi hücrelerinde CRISPR genom modifikasyonu tekniklerini geliştirme projesinde görev aldı.
Doktora çalışmasında, insan bağışıklık sisteminin şimdiye kadar tespit edilmemiş mikropları tanıma mekanizması üzerine bulgular keşfetti ve bilimsel makalesini Mucosal Immunology dergisinde 2018 Kasım’da (1935-3456, 11, 6, 1591-1605) yayınladı. Ayrıca CRISPR genom modifikasyon teknikleriyle insan bağışıklık sisteminin çalışma mekanizmasını anlamak ve bu yöntemle, kansere karşı daha dirençli ve etkili bir saldırı geliştirebileceğini anlatan bir diğer bilimsel makalesini de The Journal of Immunology dergisinde 2018 Eylül’de (0022-1767, 201, 5, 1586-1598) yayınladı. Bu çalışmalardan yola çıkarak Ekim 2017’de kanser türlerine karşı genetiği değiştirilmiş CAR-T hücre terapileri ve genetik hastalıklara (örneğin, Duchenne Musküler Distrofi) karşı genetik tedaviler üretmek üzere Acıbadem LabCell Hücre Laboratuvar’ında AR-GE Birim Sorumlusu olarak çalışmalarına devam etmektedir.
Sentetik biyoloji, genetik mühendisliği ve moleküler biyoloji alanında lisans ve doktora dönemlerini kapsayan geniş bir bilgi ve tecrübeye sahiptir. Hâlihazırda, dijital verilerin DNA dizileri içerisinde depolanabileceği fikrini (HiDNA) geliştirerek önderlik yapmaktadır. Aynı zamanda genetik tedavilerin vücut içerisinde gerçekleştirilmesine yönelik ikinci startup’ı HiGen, gen transfer virüsleri üretmektedir.