Prof. Dr. Adil Mardinoğlu

Genetik ve Biyoteknoloji Oturumu

Profesör Adil Mardinoğlu, lisans derecesini İstanbul Teknik Üniversitesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Fakültesinden (2005) ve doktora derecesini manyetik ilaç hedefleme uygulamaları alanında İrlanda’daki Waterford Institute of Technology’den (2009) aldı. 2009- 2010 yılları arasında İrlanda’daki, Trinity College Dublin ve 2010-2015 yılları arasında İsveç’teki Chalmers University of Technology’de doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştı. İsveç’teki KTH-Royal Institute of Technology’de 2015 yılında yardımcı doçent ve 2018 yılında doçent olarak da çalışmalarına devam etti. 2016-2018 yılları arasında KTH-Royal Institute of Technology’de çeşitli kademelerde idari görevlerde bulunmuştur. 2018 yılında İngiltere’ deki King’s College London’da Profesör olarak çalışmaya başladı.

Profesör Adil Mardinoğlu, su anda King’s College London ve KTH-Royal Institute of Technology’de hesaplamalı biyoloji, moleküler biyoloji ve ilaç geliştirme alanında çalışan 30 araştırmacıdan oluşan bir ekibe liderlik etmektedir. Araştırma grubunun amacı, hücresel ağ yapıları biyoinformatik tabanlı hesaplamalı yöntemlerle ve sistem biyolojisi bakış açısıyla inceleyerek, hücrenin çalışma prensiplerine ve hastalık mekanizmalarına dair çıkarımlarda bulunmaktadır. Laboratuvarında kronik hastalıklar (şeker hastalığı, yağlı karaciğer hastalığı), Kanser ve Nörodejeneratif hastalıklar için yenilikçi ilaç ve erken tanı sistemleri geliştirmektir. Hastalıkların moleküler mekanizmalarını ortaya çıkarmak, yeni biyobelirteçleri ve ilaç hedeflerini belirlemek ve sonunda etkin tedavi stratejileri geliştirmek için biyolojik ağlardan faydalanmaktadır. Bu hastalıkların genom ölçekli verilerle (genomik, transkriptomik, proteomik) modellenmesinde moleküler etkileşim ağlarını (metabolik, protein etkileşim, sinyal etkileşim ve regülasyon ağları) kullanmaktadır.

Profesör Mardinoğlu, İsveç’teki İnsan Protein Atlası programı (https://www.proteinatlas.org/) dahilinde insan dokusu, hücre kompartımanları ve patoloji atlası ile uluslararası İnsan Hücre Atlası (https://www.humancellatlas.org/) programına katkıda bulunmuştur. Science, Cell Metabolism, Cell Reports, Cell Systems, Nature Communications, Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology, PNAS, Molecular Systems Biology, Metabolic Engineering, Drug Discovery Today ve EbioMedicine gibi uluslararası hakemli dergilerde 100’e yakin araştırma ve inceleme makalesi yayınlamıştır. Toplam 7,180 atif almis ve H index’i 31 dir. Yağlı karaciğer hastalığı ve farklı kanser tipleri için yeni ilaçların geliştirilmesi ile ilgili patentleri vardır.

Profesör Mardinoğlu evli ve 2 çocuk babasıdır.